Interesne dejavnosti

TRADICIONALNI POLETNI POPOLDAN POEZIJE

Zdaj že tradicionalni Poletni popoldan poezije, ki ga pripravita Občina Črna na Koroškem in Društvo paraplegikov Koroške se je odvil v torek, 10. 9. 2024. Izvesti smo ga želeli v krasnem ambientu Fajn konca, a muhasto vreme nas je primoralo sprejeti gostoljubje poročne dvorane v občinski stavbi. Tu smo imeli za prekrasno kuliso postavitev »Pravljica v čipki«, nastalo izpod rok Črnjanskih klekljaric – DPD Svoboda. Gostji sta bili mladi, zagnani in zaljubljeni v zven besed Agnes Kojc in Špela Sanabor. Čez popoldan nas je vodil soorganizator Stojan Rozman iz Društva paraplegikov Koroške, zbrane pa je nagovorila ga. županja mag. Romana Lesjak.

Špela Sanabor, knjižničarka, nam je predstavila 6 pesmi. Ker je želela, da med verzi ujamemo neko ravnotežje, je za nas pripravila 3 pesmi iz prve pesniške zbirke »Vedno nekje vmes, ostajam ekstra«, 3 pesmi pa iz druge pesniške zbirke »Pod kožo ti vpišem črke«. Prva je napisana v rimah, druga pa v prostem verzu. Tematika vseh je prijateljstvo.

Agnes Kojc, prevajalka, pesnica, pisateljica, novinarka, kmalu bo doktorirala in je še marsikaj drugega npr. zagovornica oseb z oviranostjo, še posebej tistih s cerebralno paralizo. Svoje pesmi objavljam na portalu Pesem.si, pa tudi v literarno-jezikoslovni reviji Liter jezika. Imam tudi svojo spletno stran na Facebooku in Instagramu, imenovano Agnesin beli metulj, na kateri prav tako objavljam svoja dela, najde se pa tudi kak blogovski zapis. Rada sodeluje na literarnih večerih in festivalih poezije. Predstavila je pesmi, kot so nastajale kronološko. Ob vsaki je dodala kratko razlago nastanka ali misli ob njej.

Glasbeno kuliso dogodka je ustvaril mladi glasbenik Dominik Juvan, ki ga Črnjanke in Črnjani dobro poznajo, in vedno radi prisluhnejo njegovi glasbi.

Obiskovalci, vsi veliki ljubitelji poezije so bili nad gostji in predstavljeno poezijo navdušeni in se z njima zapletli še v dolg klepet.

Stojan Rozman

Dodaj odgovor