Šport

KOLO POVEZUJE

Prireditev KOLO POVEZUJE, smo, izvedli v nedeljo, 22.9.2024, v terminu tedna praznika občine in Evropskega tedna mobilnosti. Tudi to leto smo ji nadeli še izobraževalno noto – varnost v prometu. V prostorih Mladinskega kulturnega centra – Hostla Slovenj Gradec smo se zbrali na septembrsko hladno megleno jutro. Nagovorili so nas predsednik Društva paraplegikov Koroške Damjan Hovnik, podžupan mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik in organizator Festivala drugačnosti Stojan Rozman.

Zahvalil se je našemu društvu in tudi sicer »kolesarskim« zanesenjakom iz društev invalidov za dobro sodelovanje tudi predlogom za izboljšanje varnosti invalidov v prometu v občini. Kot dober primer sodelovanja je omenil tudi primer ob zbiranju sredstev za nabavo novega kombija za društvo. Naštel je novejše pridobitve – posebno širjenje kolesarskih stez in varnejše povezovanje poti k javnim ustanovam ter kakšni so načrti občine v nadaljevanju.

Podžupan nas je tokrat nagovoril tudi kot predavatelj s področja varnosti v prometu. Ob spremstvu g. Vladimirja Jarh Nikoliča, Zavod Ekopren, smo nato odkolesarili v center mesta do števca voženj s kolesom oz. e-skirojem v mesto – Varno in preudarno. Predstavil je tudi spletno stran »Kolesarim torej sem« ki je nastala v sodelovanju z AVP – Agencijo za varnost prometa.

Nato smo se podali v Dravograd, prečkali mejo in se po postanku v športnem parku v Lavamündu / Labod vrnili. Na regionalno cesto smo zavili zaradi manjkajočih delov kolesarske poti. Tu so nas varovali spremljevalni kombi  in zvesti prostovoljci. Ti so tudi poskrbeli za varnost tudi pri prečenju z lokalnimi cestami in na delih kolesarske tam kjer je uporaba skupna z avtomobili (dovoz domačinov, posledica urejanja v poplavah uničenih mostov). Druženje smo zaključili z skupnim kosilom.

Stojan Rozman

Dodaj odgovor