Interesne dejavnosti

ORGANIZIRALI BAZAR – FESTIVAL DRUGAČNOSTI IN MIROVNIŠKI FESTIVAL

V dnevih, ko praznuje Mestna občina Slovenj Gradec in je 21. septembra svetovni dan miru, je čas, da se predstavijo tu delujoče nevladne organizacije. Na sončen petek, 20. septembra 2024, se jih je na 26. Mirovniškem festivalu in 17. Festivalu drugačnosti, festivaloma, ki opozarjata na sprejemanje drugačnosti, solidarnost in harmonijo, predstavilo 42. Letošnja osrednja tematika je »spretnosti«, s čimer se povezujemo z Evropsko komisijo in evropskim letom spretnosti. 

Poudariti želijo, da ustreznejše in bolje usklajene spretnosti odpirajo nove priložnosti ter opolnomočijo posameznike, da v celoti sodelujejo na trgu dela, v družbi in demokraciji, da izkoristijo priložnosti zelenega in digitalnega prehoda ter znajo uveljavljati svoje pravice. Nagovore sta imela župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in za Društva paraplegikov Koroške Stojan Rozman. Dogajanje se je odvijalo na stojnicah, delavnicah in na odru. Na odru so se zvrstili: glasbeno-lutkovna predstava »Čuvaj planet« z Vilo Ekseno, pevski zbori VVZ, društva Sožitja “Mlada srca« in 2 osnovne šole, mlada pevka Zoja Krasnik, pevka Eva Klug in kitarist Gal Govek, glasbenik samouk Damir Juvan in stand up komik The Eldar.

Osrednji gost Aleš Hadalin nas je s svojim glasom in izjemno interpretacijo popeljal v prečudoviti svet slovenskih ljudskih manj znanih pesmic. Stojnice so bile informativne in usmerjene k dejavnostim, npr. merjenje pritiska, ravni sladkorja v krvi in celo masaži. Društva so se predstavile tudi na odru. Bilo je več izredno zanimivih delavnic in Društvo paraplegikov Koroške je omogočalo preizkus vožnje in igranje košarke z invalidskim vozičkom. Na košarkarski tekmi na invalidskih vozičkih sta se pomerila Društvo paraplegikov Koroške in uprava MO Slovenj Gradec.

 

Ponovno sta festivala povezala razna tako humanitarna društva, organizacije invalidov, ustanov, zavodov in šol, ki tudi sicer sodelujejo. Dogajanje je omogočilo mreženje, pristne osebne stike, veselo druženje. Hvala, vsem, da nam je uspelo izvesti, ustvariti prijetno vzdušje in dati festivaloma pravi pečat.

Stojan Rozman

 

Dodaj odgovor